Ensi-ilta: 28.10.2016
Ikäraja: 7
Pituus: 82 min.
Ohjaus: Katja Gauriloff
Käsikirjoitus: Katja Gauriloff
Kuvaus: Heikki Färm, Enrique Méndez
Leikkaus: Timo Peltola
Äänisuunnittelu: Timo Peltola
Musiikki: Timo Peltola
Tuottajat: Joonas Berghäll ja Satu Majava
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki
Genret: Dokumentti

LEHDISTÖMATERIAALIT

Kuun metsän Kaisa on sadunomainen, arkistomateriaaliin pohjautuva dokumenttielokuva.

Elokuvassa kerrotaan tarina ohjaajan isoäidinäidistä, legendaarisesta kolttasaamelaisesta sadunkertojasta Kaisa Gauriloffista (Katja Gauriloffin isoisoäiti) sekä sveitsiläis-venäläisestä kirjailijasta Robert Crottetista, josta tuli Kaisan läheinen ystävä jo 1930-luvulla ennen sotaa.

Vuonna 1935 nuori kirjailija riutui tuberkuloosiparantolassa. Hän alkoi nähdä ihmeellisiä unia kirkassilmäisistä ihmisistä kaukaa pohjoisesta, jotka kutsuivat häntä luokseen. Unet olivat niin vahvoja, että hänen oli parannuttava ja lähdettävä matkalle etsimään tuota lumottua metsää ja sen ihmisiä. Kaukaa Suomen Lapista hän löysi Suenjelin kylän, kolttasaamelaisen yhteisön sekä sadunkertojan ja tietäjän Kaisa Gauriloffin. Robert alkoi kirjoittaa ylös Kaisan ulkopuolisilta salatut legendat ja julkaisi myöhemmin kirjan Kuun metsä.

Toinen maailmansota muutti kolttasaamelaisten elämän täydellisesti, kun he joutuivat evakkoon omilta kotialueiltaan. Kirjailija Robert Crottet aloitti mittavan avustuskampanjan Euroopassa pelastaakseen ystävänsä ja saikin kerättyä niin paljon rahaa, että se auttoi pelastamaan kokonaisen kulttuurin tuholta.

Elokuvan käännekohdat risteävät vahvasti historiallisten tapahtumien kanssa toisen maailmansodan mullistuksissa. Elokuva on faktan ja fiktion rajoja koetteleva teos, joka perustuu kirjailija Robert Crottet’n kirjoittamille teksteille sekä espanjalaisen valokuvaajan Enrique Méndezin kuvaamille 16mm filmimateriaaleille ja valokuville sekä arkististomateriaaleihin eri puolilta Eurooppaa. Elokuvassa on myös mittava käsin piirretty animaatio-osuus, jossa avataan ensimmäistä kertaa itäsaamelaista legendaperinnettä elokuvan keinoin.