Ensi-ilta: 05.04.2024
Ikäraja: Sallittu
Pituus: 80 min.
Ohjaus: Ema Ryan Yamazaki
Käsikirjoitus: Ema Ryan Yamazaki
Tuottaja Eric Nyari, Cineric Creative (Japani-Yhdysvallat)
Säveltäjä: Päivi Takala, muusikot: Päivi Takala ja Pekka Nylund
Äänitys ja miksaus: Miikka Huttunen
Suomalainen yhteistuottaja Outi Rousu, Pystymetsä Oy
Ranskalainen yhteistuottaja Luc Martin-Gousset, Print du Jour/Les Films du Balibari
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki
Genret: Dokumentti

LEHDISTÖMATERIAALIT

KOULUVUOSI JAPANISSA
(Japani/Suomi/USA/Ranska 2023) 80 min

Dokumenttielokuva haastaa suomalaisen peruskoulun

Suomalaisen peruskoulun tilanne puhuttaa laajasti, mutta dokumenttielokuvia aiheesta ei vielä ole nähty. Tokiolaisen alakoulun lasten ja heidän opettajien kouluvuodesta kertova dokumenttielokuva Kouluvuosi Japanissa kuitenkin nostaa peilin myös suomalaisen peruskoulun eteen ja herättää kysymään miltä lastemme peruskoulu näyttää ja miten opettajat voivat?

SYNOPSIS:

Empaattinen ja ajatuksia herättävä dokumenttielokuva Kouluvuosi Japanissa kertoo poikkeuksellisen intiimisti japanilaisesta peruskoulusta, jonka järjestelmä perustuu vanhaan sotilaskoulutukseen ja tiukkaan hierarkiaan. Lapset oppivat jo varhain hyviä tapoja, oppivat noudattamaan sääntöjä ja osoittamaan kunnioitusta, aivan erityisesti opettajia (’sensei’) kohtaan.

Taitava kuvausryhmä on saanut ainutlaatuisen sisäänpääsyn kouluun. Lapset ja opettajat ovat luontevia kameran edessä, ja välittävät koulutyön ilot ja surut. Koulun henkeä kuvastaa ilmaisu “rakastavaa kurinpitoa”.

Elokuva pohtii uniikin ja tiukan japanilaisen koulujärjestelmän ajanmukaisuutta, mutta erityisen vahvasti se osoittaa koulun merkityksen sen kasvattaessa lasta yhteisön jäseneksi.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Päivi Takala, joka on myös soittaa musiikin yhdessä muusikko Pekka Nylundin kanssa. Musiikin äänittäjä ja miksaaja on Miikka Huttunen. Elokuvan suomalainen tuotantoyhtiö Pystymetsä Oy on erikoistunut käsittelemään elokuvissaan yhteiskunnallisia ja ajankohtaisia aiheita. Yhtiön edellinen dokumenttielokuva Tytöt pidetään pallo(2021) käsittelee nuorten urheiluvalmennuksen ja urheilun tasa-arvon kysymyksiä ja dokumenttielokuva Vika! (2024) pohtii merkityksellistä ikääntymistä ja ihmisoikeuksia. Kouluvuosi Japanissa elokuva osallistuu keskusteluun ajankohtaisesta aiheesta.