Ensi-ilta: 15.03.2013
Ikäraja:
Pituus: 88 min
Ohjaus: Nadav Schirman
Genre: Dokumentti

LEHDISTÖMATERIAALIT

IN THE DARK ROOM

In The Dark Room – Pimennossa kertoo Magdalena Koppin intiimin ja traagisen tarinan maailman ensimmäisen terroristisupertähden Carlos ’Shakaalin’ vaimona. Nadav Schirmanin ohjaama dokumenttielokuva kurkistaa kansainvälisen terrorismin takahuoneisiin ja kysyy ono tämä nainen uhri vai manipulaattori. In The Dark Room – Pimennossa käsittelee ensimmäisen kerran Carlosin tarinaa lähipiirin ja omaisten silmin, ja avaa samalla katsojalle oven median ja terrorismin perverssiin avioliittoon.

Hämärissä olosuhteissa salaisen palvelun ja epämääräisten hallitusten maailmassa Magdalena Kopp synnytti myös tyttären Rosan. Saksassa Carlos on terroristi ja Venezuelassa sankari, mutta Rosalle hän on isä. Sellainen isä, jonka hän viimeksi nähnyt viisivuotiaana ja tuntee vain uutisten ja median kautta. Carlosin ollessa uudelleen oikeudessa Pariisissa äiti ja tytär lähtevät rohkealle matkalle etsimään miestä myytin varjoista.

Carlosin elämää ja vasemmistoterrorismia on viime vuosina käsitelty paljon elokuvissa ja sarjoissa. Vuonna 2010 ilmeistyi Oliver Assayasin ohjaama fiktiivinen minisarja Carlos, shakaali, jonka myös YLE on esittänyt. Myös 2008 teattereissa pyörinyt fiktioelokuva Baader-Meinhoff kertoo vasemmistoterrosismin ajasta Saksassa, ja osittain henkilötkin ovat samoja kuin In The Dark Room – Pimennossa -elokuvassa. In The Dark Room – Pimennossa avaa kuitenkin aihetta uudesta näkökulmasa: nyt puhuvat Carlosin läheiset ja ne ihmiset, jotka olivat itse mukana toiminnassa. Miltä maailmankuulun terroristin toiminta on näyttänyt heidän näkökulmastaan? Mitä oikeasti tapahtui?

Elokuva on suomalainen yhteistuotanto: sen on kuvannut suomalainen Tuomo Hutri ja musiikin on tehnyt niin ikään suomalainen Lasse Enersen. Maailman ensi-iltansa In The Dark Room – Pimennossa sai arvostetun IDFA -dokumenttifestivaalin kilpasarjassa syksyllä 2012.