Ensi-ilta: 19.05.2021
Ikäraja: Sallittu
Pituus: 74 min
Ohjaus: Suvi West
Käsikirjoitus: Suvi West
Bagadalli ja giehtacálli/ Director and scriptwriter / Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Doavtter-Piera Suvi Máret/Suvi West
Govvideaddji / Cinematographer / Kuvaaja: Anssi Kömi
Filbmacuohppi/ Editor / Leikkaaja: Markus Leppälä
Jietnahápmen / Sound design / Äänisuunnittelija: Pekka Aikio
Komponista / Composer / Säveltäjä: Anthoni Hætta
Buvttadeaddji / Tuottaja: Janne Niskala / Vaski Filmi Oy /Ltd
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/ Juha Elomäki
Elokuvan kielet: Pohjoissaame, suomi, ruotsi ja englanti
Genret: Dokumentti

ESITYSKOPIO: DCP
TEKSTITYS: SUOMI, RUOTSI, SAAMI, ENGLANTI, SUOMI huonokuuloisille

LEHDISTÖMATERIAALIT

Eatnameamet – Hiljainen taistelumme  (Suomi 2021) on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaiskulttuurin kadottamisesta ja saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta. 

Elokuva on hätähuuto EU:n ainoan alkuperäiskansan tulevaisuuden puolesta – saamelaisten omalla suulla.

Suomen valtio rikkoo toistuvasti omaa lainsäädäntöään ja pyyhkii saamelaiset pois omimalla loputkin saamelaisten maat ja vedet, kulttuurin, elinkeinot, symbolit ja jopa identiteetin. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, kuten YK, ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea saamelaisten kohtelusta. Elokuva näyttää, miten kokonaisen kansan tulevaisuus on uhattuna, ilman että suomalaiset edes huomaavat sitä. 

Viime vuosina informaatiohyökkäykset ja vihapuhe saamelaisia kohtaan ovat lisääntyneet hurjasti. Saamelaiset pääsevät puhumaan mediassa lähinnä vain feikkisaamenpuvuista, mikä lisää ymmärtämättömyyttä heitä kohtaan. Lisäksi saamelaisten elinkeinoa uhkaavat mm. Jäämerenrata, kaivosteollisuus ja muut isot ympäristölle kohtalokkaat hankkeet.

Elokuvan ohjaaja Suvi West pureutuu saamelaisten nykytilanteeseen ja tuntemuksiin sekä yrittää löytää ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Eatnameamet – hiljainen taistelumme antaa äänen heille, joita ei kuunnella, vaikka he kuinka lujaa huutaisivat. 

Tarina on universaali, sillä monet alkuperäiskansat käyvät samankaltaista taistelua ympäri maailmaa.

—–

OHJAAJAN SANA

Eatnameamet on saamelaisten kollektiivinen hätähuuto

Tämä elokuva on syntynyt henkilökohtaisesta kokemuksestani elää saamelaisena tässä maassa. Kerta toisensa jälkeen olen törmännyt meitä koskevaan väärään tietoon, ennakkoluuloihin ja sortaviin rakenteisiin. Kansani ja kulttuurini käy hiljaista puolustustaistelua kiihtyvän kolonialismin myötä. Koin, että minun pitää muiden saamelaisten tavoin tehdä jotain tulevaisuutemme puolesta. Syntyi Eatnameamet-elokuva.

Kertomus kolonialismista ei ole minun henkilökohtainen tarinani. Eikä se ole myöskään ole kenenkään toisen yksittäisen saamelaisen kokemus. Maiden vieminen, pakkosuomalaistaminen, elämäntapamme tuhoaminen ja oikeuksiemme kaventaminen on koko Saamen kansaa koskeva yhteinen kipu. Tätä tarinaa ei voinut kertoa yksittäisen ihmisen kautta, se olisi ollut asian vähättelyä. Ihmisiä kuunnellessani tajusin, että olimme käsittelemättömien traumojen kipupisteessä. Minulle Eatnameamet on kollektiivinen hätähuuto.

Olen tehnyt elokuvaa rakkaudesta kansaani ja Saamenmaata kohtaan. Meillä saamelaisilla on oikeus tulla kuulluksi, mutta myös suomalaisilla on oikeus tietää saamelaisista ja tilanteestamme. Tieto lisää ymmärrystä, ja ymmärrys on lähtökohta kahden kansan tasavertaiselle yhteiselolle samassa maassa. Tietämättömyys ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen syy, vaan se on sortavien rakenteiden vika. Kutsun katsojia lähtemään tälle matkalle ja astumaan hetkeksi saamelaiseen todellisuuteen, missä on pakko käydä hiljaista taistelua, mikäli haluaa kulttuurin säilyvän myös tuleville polville.

Rakkaudella ja ystävällisyydellä,

Doavtter-Piera Suvi Máret / Suvi West

——–

OHJAAJAN ESITTELY

Suvi West jokisaamelainen ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on kotoisin tenojokivarresta, Suvannon kylästä. West on tehnyt useita dokumenttielokuvia ja TV-sarjoja vuodesta 2004 lähtien. Hänen teoksiaan on esitetty sekä elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa, että pohjoismaisilla TV-kanavilla. Westin ensimmäinen pitkä elokuva Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) voitti yleisöpalkinnon Docpoint –elokuvafestivaaleilla 2016 ja vuonna 2017 elokuvalle myönnettiin laatutukipalkinto. Suomalainen TV-yleisö tuntee Suvi Westin mm. Märät säpikkäät –komediasarjasta, jonka hän loi yhdessä Anne Kirste Aikion kanssa.

West on Venetsian Biennaaleissa vuonna 2019 Suomea edustaneen Miracle Workers -kollektiivin jäsen, saamelaistamiseen pyrkivän Siidaskuvla-kollektiivin jäsen ja saamelaisten pyhää lähdettä suojelevan Ellos Suttesája –ryhmän jäsen. Suurin osa Westin töistä käsittelee saamelaiskulttuuria ja yhteiskuntaa. Teoksissaan hän pohtii mm. epätasa-arvoa, kolonialismia, henkisyyttä, luonnon oikeuksia ja yksilön paikkaa yhteiskunnassa.

VALIKOITU FILMOGRAFIA

The Killing of Cáhcerávga (2019) -ohjaus

Juuret on (2017) – ohjaus

Spárrooabbán (2015) -ohjaus

Anna Perhon kyselytunti (2015) TV2 – käsikirjoitus/esintyminen

Rakkauden FAQ (2014) LIV- käsikirjoitus/esintyminen

Märät säpikkäät (2011-2012) 1-2. kausi, YLE TV 2- käsikirjoitus/esiintyminen/ohjaus