Ensi-ilta: 28.08.2020
Ikäraja: 7
Pituus: 86 min
Ohjaus: Markku ja Johannes Lehmuskallio
Käsikirjoitus: Markku Lehmuskallio ja Johannes Lehmuskallio
Kuvaus Johannes Lehmuskallio ja Markku Lehmuskallio
Leikkaus Markku Lehmuskallio ja Johannes Lehmuskallio
Äänisuunnittelu Martti Turunen
Animaatio Kati Bondestam ja Sanna-Mari Pirkola
Musiikki Akkalu, Henryk Górecki, Kristiina Ilmonen, Anna-Kaisa Liedes, Meredith Monk, Sainkho Namtchylak, Arvo Pärt, Matti Raivio ja
Timo Väänänen
Rahoittava TV-yhtiö: Yleisradio TV1
Rahoitus: Suomen elokuvasäätiö, AVEK Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus ja International Sámi Film Institute
Tuotanto: Giron Filmi Oy 2020
Levitys: Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki
Genret: Dokumentti

LEHDISTÖMATERIAALIT

Vision du Reel- festivaaleilla 2020 -Jury Prize Région du Nyon -Most innovative feature film (10.000 CHF)- palkittu elokuva!

Elokuva kertoo pohjoisella napapiirillä Suomen, Ruotsin, Norjan, Grönlannin (Tanska),

Kanadan, Alaskan (Yhdysvallat) ja Venäjän valtioiden rajojen sisäpuolella elävistä alkuperäiskulttuureista. Nämä kulttuurit eivät ole näitä rajoja piirtäneet. Oikeuksia on loukattu. Esi-isiltä peritty elämäntapa on pääosin nujerrettu, mutta ihmisten sisäistä maailmankuvaa ei ole onnistuttu tuhoamaan, ei ainakaan vielä.

Anerca on elokuva arktisen alueen alkuperäiskansojen hengityksestä. Hengitystä on kahdenlaista, on elämää ylläpitävää hengitystä ja olemassa oloa ilmaisevaa hengitystä.

Inuiittien kielessä runon synnyttämistä merkitsevä sana on sama sana kuin sana hengittää. Sana on johdannainen sanasta anerca. Anerca merkitsee sielua, elämän hengitystä.

Kun henkilö, yhteisö tai kansa hengittää olonsa riemua tai tuskaa, se ilmituo jotain, joka on irti arkipäivästä tai on syvällä arkipäivässä ja, joka on hengittäjälle tärkeätä, se on elämän hengitystä. Elokuvassa Anerca arktiset kansat hengittävät.