Carl Th. Dreyer:
VAMPYR
(Saksa/Ranska 1932) 73 min -K12-

Kopiot: 2k DCP

Tekstitysvaihtoehdot: Suomi


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Carl Th. Dreyerin huima vampyyrivisio unohtuu usein Nosferatun ja Draculan jalkoihin tyystin suotta. Vertailussa näiden kahden kanssa se kohoaa samalle viivalle ja ajoittain yläpuolellekin.

Dreyerin unenomaisen elokuvan kanssa on melkein liian helppo unohtaa tarina ja antaa kuvan ja tunnelman viedä mukanaan. Utuinen kuvaus kantaa läpi koko elokuvan.

Vaikka Vampyr on Dreyerin ensimmäinen äänielokuva, repliikkejä on vain parikymmentä. Elokuva kertoo tarinansa pääosin perinteisesti väliteksteillä ja päähenkilön lukeman kirjan sivuilla.

Kyse on vampyyrin kirouksen vallassa olevasta pienestä kylästä, jonka majataloon päähenkilö Allan Grey elokuvan alussa päätyy. Hän saa avunpyynnön ja kirjan huoneeseen ilmestyvältä mieheltä ja alkaa tutkia kylän outoja tapahtumia.

Vampyr löytyy syystäkin usein parhaiden kauhuelokuvien listalta samoin kuin niiden elokuvien joukosta jotka kuuluu katsoa ennen kuolemaa.

Harvemmin Suomen valkokankailla nähty elokuva on nyt DCPnä vuokrattavissa esityksiin elokuvateattereille ja elokuvakerhoille. Sen voi esittää halutessaan myös säestettynä.