Jarmo Lampela:
MIESTEN VÄLISIÄ KESKUSTELUJA
(Suomi, 2012) 116 min

Kopiot: 2k DCP

Tekstitysvaihtoehdot:

Elokuvan kotisivut

ENSI-ILTA 4.1.2013

Ilmopohja_mv.pdf
Ilmopohja_4v.pdf

Pressikuvat (zip)

PRESSIKUVAT (.tif):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elokuva, joka on ohjaajan sanoin: enemmän kuin mitä lähdettiin tekemään, ainakin jotain muuta. Elokuva, jota markkinoisi mielellään K-30 elokuvana, koska innoittajina ovat oikeasti olleet Kylävaara ja Tervo. Elokuva vaikeasti tavoitettavalle aikuisyleisölle. Elokuva, jonka tekeminen tuntui aikuisten leikiltä. Elokuva, jonka tekijätiimi aikoo tehdä vähintään 20 elokuvaa kimpassa seuraavien 25 vuoden aikana.

Ohjaaja Jarmo Lampela tekee MIESTEN VÄLISILLÄ KESKUSTELUILLA paluun valkokankaalle lähes kymmenen vuoden tauon elokuvansa EILA (2003) jälkeen. Viimeiset viisi vuotta elokuvaohjauksen professorina toiminut Lampela muistettaneen myös vanhemmista elokuvistaan JOKI (2001) sekä SAIRAAN KAUNIS MAAILMA (1997). Vuosiin mahtuu opetuksen lisäksi toki lukuisia dokumentteja, tv-sarjoja ja käsikirjoituksia.

Ammattimaisesti, mutta indie-tuotantomallilla, toteutetun elokuvan tekijätiimissä näyttelevät mm. Juha Kukkonen (parhaillaan mukana myös esim. YLE: 'Elämää suurempaa'), Rea Mauranen ( myös:Tie Pohjoiseen -elokuva, Kotikatu), Aarni Kivinen (MTV: Roba), Pihla Penttinen (Ryhmäteatteri:
Eduskunta)

' Mä oon kirjottanu paskaa niin paljon, mut sitä mä en enää kirjota.' – Kari Mairisaari

Kirjailija Kari Mairisaari (Juha Kukkonen) on niittänyt menestystä ja lööppinäkyvyyttä. Poliittiseksi satiiriksi persuista suunniteltu yhdeksäs romaani ei kuitenkaan ota syntyäkseen, kirjoittamisen päämäärä ja tarkoitus
ovat hukassa. Yksityiselämäkään ei tarjoa vakautta. Mairisaari haastaa kuitenkin tekijyytensä ja astuu itselleen uusille poluille, joilla taustatutkimukset tekevät kipeää niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Näennäisen kepeästä taiteilijaelämästä ei kirjoittamisprosessin edetessä ole enää tietoakaan. 'Mitä toiselta hengen ottanut nuorukainen tuntee teon jälkeen?' - syyllisyyden teema ja Balkanin sodan kokeneet henkilöt,
romaanihenkilö Vlatko elävänä esikuvanaan kokki Grako (Jari Vilman), kuljettavat Mairisaarta tarinoillaan myös ulkomaille. Tekoprosessi joutuu erityisen koville, kun luotettu tukipilari, kustannustoimittaja Koivikko (Rea Mauranen) sairastuu vakavasti. Ymmärtämystä tarvitaan niin vanhoilta ystäviltä, ohjaaja Kaihualta (Aarni Kivinen) sekä ex-vaimolta (Ursula Salo) kuin uusiltakin ystäviltä, näyttelijä Sannalta (Pihla Penttinen).

MIESTEN VÄLISIÄ KESKUSTELUJA kuvaa taiteentekemisen haasteita, ihmisten välisiä
kohtaamisia ja ystävyyttä. Elokuva kurvaa jalkapallokentän, kapakan ja kirjailijakammion kautta vieraisiin maailmoihin, jotka kuitenkin ovat yksi ja yhteinen. Huumorilla varustettuna elokuva uskaltautuu elämän suurten kysymysten, syyllisyyden ja sovituksen, äärelle. Miesten välisiä keskusteluja, joista naisenkin on parasta ottaa selvää - ymmärtääkseen.

Ohjaaja & käsikirjoittaja: Jarmo Lampela
Tuottaja:
Ilkka Mertsola
Kuvaaja: Aarne Tapola
Leikkaaja: Kauko Lindfors, Juho Karhunen
Säveltäjä:
Juha Potka
Äänisuunnittelu: Partrick Boullenger
Lavastaja & pukusuunnittelija:
Tuotantoyhtiö: Vegetarian Films
Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus / Juha Elomäki