PÄIVÄKODIT JA VUOSILUOKAT 1-6

Mariko Härkönen, Ismo Virtanen: TURILAS JA JÄÄRÄ
(Suomi 2001) 65 min -S-
 


Jaksot n. 5 min ja voidaan esittää esim. 6-8 jaksoa (3-4 vuotiaat) tai kaikki 12 jaksoa (5-6 vuotiaat)

Tunnuslaulu johdattaa hyönteisten pienoismaailmaan, jossa elävät ystävykset Turilas ja Jäärä: edellinen on hyväntuulinen herkkusuu, jälkimmäinen puuhakas keksijä. Elokuva sisältää 12 tarinaa heidän seikkailuistaan.

Yllätysvieras
Turilas syöksyy katon läpi suoraan Jäärän sänkyyn. He pelaavat lautapeliä karkeilla, kunnes Turilas syö kaikki karkit. Jäärä ampuu hänet katapultilla taivaalle, mutta toinen palaa uusien pelinappuloiden kanssa.

Löytölapsi
Turilas ja Jäärä aikovat herkutella löytämällään munalla, kunnes sen sisältä kuuluu itkua: munasta kuoriutuu toukka, joka ahmii suuhunsa kaiken eteentulevan. Ennen pitkää se koteloituu ja muuttuu kauniiksi perhoseksi.

Purkkapäivä
Turilas ja Jäärä löytävät kaatopaikalta punaisen pallon ja ryhtyvät riitelemään sen omistuksesta. Kyseessä on purukumipallo, josta syntyvän tappelun seurauksena he putoavat viemärin reunalta, jäävät roikkumaan purukumin varaan mutta pelastuvat viime hetkellä.

Liftari
Ystävykset törmäävät polkuautollaan tiellä liftaavaan Haiskiaiseen, joka loukkaa jalkansa. He vievät vanhuksen ja tämän haisevan lantapallon kotiin, missä Haiskiainen tarjoaa hyvin lannoitetun mansikkamaansa antimia.

Nektari
Ystävykset keksivät, että kedon kukat ovat täynnä herkullista mettä. Jäärä rakentaa monitoimikoneen, joka niittää kukat ja muuttaa niityn hakkuuaukeaksi. Muut hyönteiset suuttuvat ja pakottavat tihutyön tekijät kylvämään uudet kukansiemenet tilalle.

Mikropiiri
Rurilas ja Jäärä löytävät kaatopaikalta radion ja sen sisältä mikropiirin, joka alkaa toimia vastaanottimena. Kun kärpänen koskee mikropiiriin, sen verkkosilmiin ilmestyy televisiokuva. Turilas ja Jäärä riitantuvat, sillä toinen haluaisi katsoa kilpa-autoilua, toinen oopperaa. Pian he
kuitenkin liittyvät muiden hyönteisten seuraan pelaamaan jalkapalloa.

Vauhtihirmut
Turilas ja Jäärä kyllästyvät hitaaseen polkuautoonsa ja ryhtyvät kaahaamaan tieltä löytämällään urheiluautolla. Vauhdin huumassa he menettävät auton hallinnan ja syöksyvät talon läpi mutalammikkoon. He joutuvat korjamaan talon ja tyytymään jälleen vanhaan
ajopeliinsä.

Ballerina
Kaatopaikalta löytyy rikkinäinen soittorasia, jonka sisältä ilmestyy ballerina. Turilas rakastuu nukkeen, mutta rasia särkyy Turilaan tanssiessa ballerinan kanssa. Jäärä rakentaa osista soittimen, jonka sävelet houkuttelevat muut hyönteiset tanssimaan Turilaan seurana.

Labyrintti
Turilas ja Jäärä nostavat pellosta porkkanaa, joka yllättäen vetää heidät mukanaan outojen olentojen kansoittamiin maanalaisiin käytäviin. Eksyksissä he tapaavat myyräsirkan, jonka kaivamaa tunnelia pitkin he pääsevät takaisin maan pinnalle.

Sadonkorjuu
Turilas ja Jäärä korjaavat omenasatoa ja saavat monien mutkien jälkeen alas himoitsemansa ison punaisen omenan. Sen sisällä asuva mato kuitenkin suuttuu ja komentaa palauttamaan kotinsa takaisin paikalleen. Kiitokseksi mato pudottaa toisen omenan ystävysten kärryille.

Diskokuningas
Kaatopaikan radiossa järjestetään disko, jossa Turilaan laulu saa suosionosoitukset mutta Jäärä buuataan ulos. Kun diskon sähköt katkeavat, Jäärä korjaa vian ja palaa paikalle sankarina.

Ensilumi
Jäärä hoitaa sairasta Turilasta: ruuan loppuessa hän turhaan pyytää apua naapureilta. Talvimyrsky tuhoaa naapurien asumukset ja ne joutuvat vuorostaan turvautumaan ystävyksiin, jotka tarjoavat vierailleen illallisen katolle pudonneesta pihlajanmarjatertusta.

Digitaalisesti uudelleen masteroidun Turilas & Jäärä –elokuvan 13 tarinassa korostuu yhteisöllisyyden merkitys sekä toisten ja luonnon huomioon ottaminen. Itsekkyys ja ylimielisyys johtavat riitoihin ja hankaluuksiin. Loppujen lopuksi kaikki asiat ovat kuitenkin sovittavissa ja ystävyys voittaa aina.